10 januari 2020

Komt er een oorlog tussen de Verenigde staten en Iran?

© iStockphoto.com

Prof. dr. Jolle Demmers (Conflict Studies) spreekt op NOS.nl over het Iranbeleid van Trump. 

Prof. dr. Jolle Demmers. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Jolle Demmers. Foto: Ed van Rijswijk

"Alles wat Trump tot nu toe heeft gedaan in Iran past in een langer bestaande Amerikaanse militaire doctrine", zegt Demmers. "Trumps besluit om Soleimani te laten liquideren is een voortzetting van de tientallen jaren oude rivaliteit tussen de VS en Iran."

Signaal afgeven

"Die twee landen willen allebei hun invloedssfeer in het Midden-Oosten zoveel mogelijk uitbreiden", meent Demmers. "De VS wil Iran klein houden. Trump raakt getriggerd door de toenemende militaire en politieke invloed van Iran in buurland Irak. Hij wilde nu een signaal afgeven dat dat afgelopen moet zijn."

Nu IS min of meer is uitgeschakeld, steekt de oude vijandschap tussen Iran en de VS de kop weer op

Pentagon

"Achter Trumps Iran-beleid zit de langetermijnstrategie van het Pentagon", voegt Demmers toe. "Soms werken de Amerikaanse strijdkrachten tijdelijk samen met vijanden, zoals in de strijd tegen Islamtische Staat. In die strijd trokken ze op met pro-Iraanse milities. Maar als zo'n tijdelijke alliantie zijn doel heeft bereikt, blijkt snel hoe broos die is. Nu IS min of meer is uitgeschakeld, steekt de oude vijandschap tussen Iran en de VS de kop weer op."