Kinderen voor Kinderen: een veranderend kindbeeld

In 2019 bestaat Kinderen voor Kinderen 40 jaar. Bron: Wikimedia/Sebastiaan ter Burg
In 2019 bestaat Kinderen voor Kinderen 40 jaar. Bron: Wikimedia/Sebastiaan ter Burg

Kinderen voor Kinderen bestaat veertig jaar. Ter ere van dit jubileum was dr. Laurens Ham (Talen, Literatuur en Communicatie), die samen met dr. Feike Dietz dit jaar onderzoek doet naar de geschiedenis van het programma, te gast bij Focus op NPO Radio 1.

Dr. Laurens Ham
Dr. Laurens Ham

Voorbeeld

Kinderen voor Kinderen wordt gemaakt voor, en deels ook door, kinderen. Het lijkt dan misschien logisch dat de liedjes uit het programma relatief onschuldig zijn. Toch ontstond er kort geleden nog ophef over een nieuw nummer, waarin smachtend wordt uitgekeken naar een vakantie waarin ongezond mag worden gegeten. Een paar milde reacties groeiden uit tot een groot mediadebat. Volgens Ham komen deze reacties niet uit het niets: "Kinderen voor Kinderen doet ook iets met mensen. Het staat midden in de samenleving." 

Kindbeeld

Samen met Feike Dietz doet Laurens Ham dit hele jaar onderzoek naar het oeuvre van Kinderen voor Kinderen, en dan vooral naar het kindbeeld dat uit het programma naar voren komt. "Veel mensen hebben het gevoel dat Kinderen voor Kinderen ooit politiek was en nu één grote, egocentrische show voor kinderen is geworden. Daar hebben we eigenlijk helemaal geen bewijs voor gevonden. Wij denken juist dat het nu een veel serieuzere rol voor kinderen neerzet dan toen." Waar vroeger gezongen werd over licht recalcitrante kinderen die zich afzetten tegen hun ouders, gaat het nu over zwaardere thema's als de verantwoordelijkheid voor het redden van het klimaat. "Je ziet die kinderen echt een beetje worstelen met hoe ze hun hoofd boven water kunnen houden."