Kinderen voor Kinderen als tijdmachine
40 jaar aan ideeën over het ideale kind
Op 30 oktober schreven dr. Feike Dietz en dr. Laurens Ham (Talen, Literatuur en Communicatie) in De Groene Amsterdammer een artikel over volwassen ideeën over het ideale kind in de teksten van Kinderen voor Kinderen.
Het nieuwe Kinderen voor Kinderen-liedje 'Reis mee' zou een ongezonde levensstijl propageren. Teksten als '‘Thuis eet ik “gezond” / ja dan ben ik echt de klos / maar als het weer vakantie is / dan ga ik lekker los’ en ‘Want je weet wat ik mag / een lekker ijsje elke dag' zou volgens critici op onder andere Twitter bijdragen aan het probleem van obesitas. Dietz en Ham: "Deze kritiek is inderdaad een kras voorbeeld van de benauwender wordende publieke sfeer – ware het niet dat deze hele ‘discussie’ voor het overgrote deel op een misverstand berust."
Dat maakt KvK tot een razend interessante tijdmachine, die inzicht biedt in de steeds veranderende ideeën van volwassenen over wat het ideale kind moet doen en denken.
De kritiek komt namelijk in werkelijkheid van vier docenten op Facebook. "De ophef berust op slordige journalistiek – dat maar één ding heeft aangetoond, namelijk hoezeer KvK onder het vergrootglas ligt in het publieke debat." In 1984 kwam KvK ook al in opspraak vanwege een anti-vleesliedje. Toen ging het echter om een paar krantenberichten; nu om honderden tweets. Daarnaast werden de docenten "direct met ‘linkse indoctrinatie’ (‘Henk P’ op GeenStijl) geassocieerd. Kinderprogramma’s staan midden in het ideologische debat van vandaag [...]."
Naast deze kritiekpunten wordt KvK ervan beschuldigd niet meer te zijn was het geweest is. "Die opvatting is moeilijk vol te houden wanneer je ziet hoe verrassend goed het programma zich commercieel, muzikaal en inhoudelijk aan de veranderende tijdgeest heeft aangepast." Maar hoeveel van die veranderingen zijn te danken aan kinderen? "‘Al 40 jaar!’ zegt dan wel dat het uitgangspunt van KvK altijd is geweest dat ‘ieder kind een verhaal heeft’, maar misschien klopt het beter om te zeggen dat de kinderen vooral hebben gezongen wat die volwassenen hun in de mond hebben gelegd. Dat maakt KvK tot een razend interessante tijdmachine, die inzicht biedt in de steeds veranderende ideeën van volwassenen over wat het ideale kind moet doen en denken."