13 mei 2019

Kees van den Bos: 'Zwichten voor dreigementen stimuleert windmolenterrorist door te gaan'

Windmolenpark © iStockphoto.com

Op 29 maart sprak prof. dr. Kees van den Bos (Sociale Psychologie) in het Dagblad van het Noorden over windmolenactivisten.

Onlangs werden verschillende bedrijven die zich bezig houden met de aanleg van een windmolenpark bedreigd door een windmolenactivist. Zo werd het bedrijf Avitec infra & milieu uit Nieuw-Buinen middels een brief gedwongen te stoppen met de aanleg van wegen voor geplande windmolens in het Drentse Mondengebied.

Terrorist

De opsteller van de dreigbrief kan worden gezien als een terrorist. Het is een criminele daad, die in lijn ligt met zaken als afpersing. Van den Bos hoopt dat deze ‘terreurdaad’ andere burgers overtuigt om "op een vreedzame wijze in protest te komen tegen in hun ogen ongewenste ontwikkelingen. In een democratische rechtsstaat moet je soms ook je verlies nemen. Niet alles kan gaan zoals jij dat wilt.’’

Prof. dr. Kees van den Bos. Foto: Ed van Rijswijk

Kees van den Bos

Kees van den Bos is psycholoog en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.