Kan humor te ver gaan?

De onderste helft van een vrouwengezicht die lacht © iStockphoto.com/Cecilie_Arcurs
© iStockphoto.com/Cecilie_Arcurs

Amerikaanse LHBT-bewegingen oefenen druk uit op Netflix om de show van cabaretier David Chapelle te verwijderen, omdat hij daarin grappen maakt over transgender vrouwen. Onderzoeker bij Media en Performance Studies Dick Zijp licht bij Tv-programma Op1 toe waarom het werk van Chapelle tot ophef leidt.

Kritiek of censuur?

“De ophef richt zich eigenlijk niet alleen op deze show, maar op een reeks van shows die Chapelle gemaakt heeft,” legt Zijp uit. Chapelle heeft het in zijn shows veel over wat hij de ‘alphabet people’ noemt, waarmee hij doelt op mensen uit de LHBT-gemeenschap. Vanwege deze grappen zijn er mensen die willen dat zijn nieuwste show van Netflix afgehaald wordt. Zijp begrijpt dit wel: “Wanneer er harde grappen gemaakt worden, waarmee je een achtergestelde groep nog verder stigmatiseert, dan begrijp ik wel dat er dit soort oproepen tot boycot komen.” Of dat wel of niet moet gebeuren, daar heeft Zijp als onderzoeker geen uitgesproken mening over. Wel stelt hij dat veel mensen kritiek met censuur verwarren. Er is volgens hem duidelijk kritiek op Chapelle, “maar dat betekent niet dat hij nu meteen de mond gesnoerd wordt.”

Serieuze effecten

Volgens Zijp zijn we geneigd om vooral positieve effecten aan humor toe te schrijven. Uit onderzoek blijkt echter dat dat iets genuanceerder ligt. Humor kan ons verbinden, maar wanneer mensen blootgesteld worden aan bijvoorbeeld seksistische of homofobe grappen, dan kan dit hun tolerantie voor serieuze uitingen van seksisme en homofobie vergroten. “Humor kan dus wel degelijk een serieus effect hebben,” aldus Zijp.