2 september 2019

José van Dijck op NOS op 3 over de macht van grote techbedrijven

© iStockphoto.com

Grote techbedrijven als Google, Amazon en Facebook worden steeds groter. Dat leidt tot machtsmisbruik en boetes. Waar komt die macht van de grote techbedrijven vandaan en wat zijn de gevolgen? Prof. dr. José van Dijck (Media en Digitale samenleving) legt het uit op NOS op 3 en in de NOS op 3 Tech Podcast

Prof. dr. José van Dijck

De weerstand tegen de Big Five (Amazon, Microsoft, Google, Facebook en Apple) groeit de laatste jaren snel. Privacyschandalen en boetes leggen de macht van de grote bedrijven bloot. Techbedrijven als Facebook kopen kleinere opkomende bedrijven op en worden daardoor almaar groter. Wat verklaart hun macht?

monopolie

"De Big Five zijn vooral groot omdat ze veel macht hebben op verschillende gebieden. Ze zijn niet alleen groot in één markt (sociale netwerken of zoekmachines), maar ook steeds machtiger op het gebied van internetinsfrastructuur, datacenters, clouddiensten en satellieten", aldus Van Dijck op NOS op 3. Kleinere bedrijven kunnen niet meer met de grote techbedrijven concurreren, waardoor deze steeds meer diensten overnemen en er een monopolie ontstaat. Van Dijck: "Natuurlijk is het zo dat er alternatieve diensten beschikbaar zijn, de vraag is echter of die kunnen concurreren en of de machtconcentratie van de Big Five andere bedrijven niet hindert. Het is niet aan Google en Facebook zelf om dat uit te maken, daarvoor hebben we wel degelijk regulering van buitenaf nodig".

josé van dijck

José van Dijck is mediawetenschapper en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.