24 oktober 2019

Jasper van Vught over gamewedstrijden

The International een jaarlijks Dota 2 toernooi in de KeyArena in Seattle, Washington. Bron: Wikimedia Commons/Jakob Wells
The International een jaarlijks Dota 2 toernooi in de KeyArena in Seattle, Washington. Bron: Wikimedia Commons/Jakob Wells

Maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders kijken naar gamewedstrijden zoals anderen naar sport kijken, zowel thuis als in het openbaar. Dr. Jasper van Vught (Media- en Cultuurwetenschappen) legt uit waar deze populariteit vandaan komt.

Dr. Jasper van Vught
Dr. Jasper van Vught

Volgens Van Vught is de populariteit van 'gamers' en wedstrijden bekijken niet nieuw. Waar dat in de Romeinse tijd nog om (nagespeeld) geweld draaide, werden in de jaren zeventig en tachtig bijvoorbeeld kampioenschappen georganiseerd in arcadehallen. Sinds de laatste dertig jaar is het niet alleen mogelijk geworden om professioneel te gamen, maar draaien de wedstrijden ook meer om entertainment dan om sport.

Hoewel er tegenwoordig vooral thuis naar gamewedstrijden gekeken wordt, organiseren publieke ruimtes zoals bioscopen ook regelmatig kijkgelegenheden. Eind 2019 komt er zelfs een stadion in Purmerend waar niet alleen e-sportwedstrijden worden georganiseerd, maar spelers bijvoorbeeld ook kunnen trainen in een gamingclub.

Het publiek van dit soort wedstrijden zit er volgens Van Vught vaak om een favoriet (team) aan te moedigen. "Maar het kan ook zijn dat mensen kijken om te leren van professionele spelers, simpelweg om geïnspireerd te raken door goede spelers die een spel spelen waar ze van houden. Of puur voor de entertainment of om onderdeel te zijn van een gemeenschap."