24 oktober 2019

Jan Broersen over ethiek en kunstmatige intelligentie

© iStockphoto.com

Ons leven wordt meer en meer beïnvloed door kunstmatige intelligentie. Met brute computerkracht kunnen systemen zichzelf verbeteren, waarbij zij het het menselijk brein met gemak overtreffen. Maar wat als algoritmes een eigen leven gaan leiden? In de Wijsneuzen podcast van Trouw geeft prof. dr. ir. Jan Broersen (Filosofie en Religiewetenschap) hier zijn visie op.

Prof. dr. ir. Jan Broersen. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. ir. Jan Broersen

Broersen is er nog niet van overtuigd dat computers ons voorbij kunnen streven. Een voorbeeld daarvan is het volgen van regels: machines volgen simpelweg de regels die ze kennen, terwijl mensen ze interpreteren. Op de vraag of we machines dan kunnen leren om zich dan meer als mens te gedragen, is zijn antwoord: "Als wij regels volgen, als mens, is dat altijd essentieel anders dan wanneer een computer regels volgt".

Broersen houdt zich onder andere bezig met hoe we de verantwoordelijkheid van systemen voor het nemen van beslissingen kunnen vergroten en verbeteren. Dat is echter lastig: omdat computers niet individueel beslissen, kunnen ze niet beredeneren wat ethisch gezien een goede keuze is en wat niet. "Ik denk dus juist dat het gevaar is dat we te snel verantwoordelijkheden naar machines toeschuiven, terwijl die machines helemaal geen gevoel voor verantwoordelijkheid hebben."