James Kennedy over de schietpartij in Texas: "Ook deze keer gaat er waarschijnlijk niets veranderen"

James Kennedy bij NOS Met het Oog op Morgen

Een onscherpe persoon met een hoodie richt een pistool © iStockphoto.com/Viktoria Korobova
© iStockphoto.com/Viktoria Korobova

Terwijl de Verenigde Staten rouwt om het verlies van negentien kinderen na een schietpartij op een basisschool in Uvalde, Texas, vond in diezelfde staat de jaarvergadering van de National Rifle Association (NRA) plaats. Hoogleraar Moderne Nederlandse geschiedenis James Kennedy vertelt bij NOS Met het Oog op Morgen hoe machtig de NRA nog steeds is.

Moordcijfer vele malen hoger dan in West-Europa

Na elke massale schietpartij die in de Verenigde Staten plaatsvindt, en dat is dit jaar al meer dan één keer per week, hoopt een groot deel van de Amerikaanse bevolking dat er deze keer wel iets verandert om een volgende te voorkomen. Toch gebeurt er telkens niets. "De positie van de NRA en van de meeste Republikeinen blijft hetzelfde, die verandert niet. Dus ook deze keer gaat er in alle waarschijnlijkheid niets veranderen", zegt Kennedy.

Prof. dr. James Kennedy. Foto: Ivar Pel
Prof. dr. James Kennedy. Foto: Ivar Pel

"Je hebt daar te maken met een moordcijfer dat meerdere malen hoger ligt dan wat je doorgaans in West-Europa vindt." Aangezien het recht op het dragen van een wapen in de Verenigde Staten een grondrecht is, is de kans groot dat dit cijfer niet snel zal dalen.

'Rotte appels'

Vorig jaar bestond de NRA 150 jaar, en dat zou dit jaar gevierd worden in Texas, in dezelfde week als de schietpartij in Uvalde. Van buitenaf gingen er veel stemmen op om het feest te verplaatsen, maar daar voelde de NRA niets voor.

"Als ze het niet vieren nemen ze ergens een bepaalde verantwoordelijkheid voor, en dat doet de NRA nooit", legt Kennedy uit. "Volgens hen hebben deze schietpartijen niks te maken met waar het hen in de kern om gaat en dat is de vrijheid van wapenbezit. Dat je zoveel 'rotte appels' hebt die daar misbruik van maken gaat hen niets aan." 

Geld voor politici

Met vijf miljoen leden is de NRA nog steeds een grote speler in de Verenigde Staten. Ook geeft de vereniging jaarlijks tientallen miljoenen dollars aan politici die wapenbezit beschermen.

"Er is ook een activistengroep van de NRA, die een kernelement vormt van de politiek actieve leden van de Republikeinse partij. Zo hebben ze directe invloed op het reilen en zeilen van die partij", vertelt Kennedy. Vooralsnog heeft de NRA dus zoveel macht in handen, dat het onwaarschijnlijk is dat enige vorm van aanscherping van de wet binnen korte tijd werkelijkheid zal worden.