3 oktober 2019

James Kennedy in Trouw over impeachment

Amerikaanse Congress-Capitol Building  © iStockphoto.com
Amerikaanse Congress-Capitol Building © iStockphoto.com

De Democraten hebben een impeachment-onderzoek geopend tegen president Trump. Prof. dr. James Kennedy (Politieke geschiedenis) legt in Trouw (28 september) uit waarom dit een risicovolle aanpak is.

Prof. dr. James Kennedy

Kans op succes

Dat Donald Trump verantwoordelijk moet worden gehouden voor zijn immorele gedrag, beaamt Kennedy zonder twijfel. Hij denkt zelfs dat een impeachmentprocedure succesvol zou kunnen zijn: "Nooit eerder was het ­bewijs van laakbaar gedrag door de president zo helder en wellicht komt de klokkenluider de komende dagen met nog meer bewijzen."

"Dat de president zo handelt is al erg genoeg, hij moet niet de kans krijgen om de impeachment te gebruiken om gelijk te krijgen en als underdog electorale winst te behalen."

Risico's

Toch plaatst hij vraagtekens bij impeachment als strategie om Trump op zijn plaats te zetten. De procedure zal waarschijnlijk niet gesteund worden door de Republikeinse meerderheid in de Senaat en daarnaast zorgen voor nog meer vijandigheid tussen de Republikeinen en Democraten, waarbij de Democraten alleen nog bekend staan om waar ze tegen zijn. "Opiniepeilingen wijzen uit dat dit een uiterst riskante strategie is, want Amerikanen willen positieve redenen hebben om voor de Democraten te stemmen." Impeachment is in deze tijd geen juridische, maar politieke kwestie: in plaats van dat de beschuldigingen serieus worden genomen, wuiven de Republikeinen ze weg als laster.

Zelfbeheersing

Kennedy pleit voor zelfbeheersing aan de kant van de oppositie: minder zware maatregelen kunnen hetzelfde resultaat opleveren. "Zolang de indruk maar wordt voorkomen dat het in de politiek draait om strijd tussen partijen en niet om het algemeen belang. Dat de president zo handelt is al erg genoeg, hij moet niet de kans krijgen om de impeachment te gebruiken om gelijk te krijgen en als underdog electorale winst te behalen."