10 januari 2019

Jacco Pekelder over de recente aanslagen op de AfD in Duitsland

Informatiestand van Alternative für Deutschland (AfD). Bron: Wikimedia
Informatiestand van Alternative für Deutschland (AfD). Bron: Wikimedia

Maandagavond 7 januari werd in Bremen AfD-politicus Frank Magnitz aangevallen. Hij is daarbij zwaargewond geraakt. Deze aanval op een rechts-populistische politicus is niet de eerste in Duitsland in de afgelopen periode. Wat zegt dit geweld over het gepolariseerde politieke debat in Duitsland? Prof. dr. Jacco Pekelder (Internationale en Politieke Geschiedenis) was te gast bij NPO Radio 1 om hierover te spreken. 

Dr. Jacco Pekelder. Foto: uni-saarland.de
Prof. dr. Jacco Pekelder

De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD), die gekenmerkt wordt door anti-islamisme en kritiek op Europa, roept veel weerstand op. Waarom? "Dat heeft te maken met het Duitse verleden, daardoor is de kritiek sterker dan op bijvoorbeeld de PVV in Nederland. Het wordt direct geassocieerd met de Nazi-tijd. Als je dingen tegen buitenlanders en de Islam roept, liggen vergelijkingen met het antisemitisme al gauw op de loer", aldus Pekelder op NPO Radio 1

geweld

Ook is het geweld naar politici in Duitsland groter dan in Nederland. Pekelder: "Er is in Duitsland een sterke militante stroming aan de linkerkant die al sinds de late jaren '60 bestaat en nooit echt weg is geweest. Er is nog steeds een grote groep van linkse activisten die bereid is tot geweld, zoals ook aan de rechterkant. Wat schokkend is aan de huidige situatie is dat het geweld zo clandestien lijkt te zijn".