Iva Vukusic in verschillende media over de zaak tegen Karadzic

Former Bosnian Serb president Radovan Karadžić (2016). Bron: Wikimedia/International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia
Former Bosnian Serb president Radovan Karadžić (2016). Bron: Wikimedia/International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Iva Vukusic MA (Politieke geschiedenis) sprak afgelopen week in Reuters (15 maart), Trouw (19 maart), Justice Info (19 maart) en Libération (20 maart) over het proces tegen Radovan Karadzic.

Iva Vukusic MA
Iva Vukusic MA

Vorige week kwam er een einde aan dit jarenlange proces en werd Karadzic veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens genocide en misdaden tegen de mensheid, waaronder het bloedbad van Srebrenica in 1995 en de belegering van Sarajevo.

Eerder vonnis

Karadzic wordt gezien als het politieke brein achter een etnische zuiveringscampagne waarbij niet-Serviërs uit delen van Bosnië werden verdreven. Bij het vonnis dat in 2016 in Den Haag werd uitgesproken kreeg hij al veertig jaar gevangenisstraf opgelegd. Het Joegoslaviëtribunaal vond de straf echter niet hoog ­genoeg en ging in hoger beroep. Op genocide moet namelijk een levenslange gevangenisstraf staan, meent het tribunaal.

Belangrijk dossiers

"Dit vonnis betekent het einde van een van de grootste processen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog", analyseert Vukusic in Libération. Vanwege de omvang van de misdaden, het aantal slachtoffers, de betrokken steden en het aantal getuigen, is dit het belangrijkste dossier van het Joegoslaviëtribunaal.

Dit vonnis betekent het einde van een van de grootste processen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog

Het proces

Tijdens zijn proces probeerde Karadzic het verhaal te herschrijven, pleitte hij voor zijn onschuld en eiste hij vrijspraak. "Hij presenteerde zichzelf als de leider van een volk in gevaar, op zoek naar behoud van vrede, die niets had tegen moslims", concludeert Vukusic in Libération.