30 augustus 2019

Is James Bond in de toekomst een vrouw?

Bond.......James Bond.......on the job! | Clara Don, Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Dr. Koen Leurs (Genderstudies) sprak met Esquire over het welbekende filmpersonage James Bond. Sinds de Daily Mail speculeert over de mogelijkheid van een vrouwelijke James Bond, is het onzeker of Bond wel degelijk een man blijft.

James Bond is het klassieke voorbeeld van de traditionele, mannelijke held. Zo houdt hij van vrouwen, drank en snelle auto’s. Leurs beaamt dit: “Binnen gender studies wordt de term ‘hegemoniale mannelijkheid’ gebruikt om de op dit moment geïdealiseerde vorm van mannelijkheid aan te duiden. James Bond past hier perfect in.”

Hegemoniale mannelijkheid

Leurs: “Het ideaal van hegemoniale mannelijkheid wordt vaak afgezet tegen andere, ‘ondergeschikte’ vormen van mannelijkheid, terwijl er juist veel meer mannen zijn die niet aan alle eigenschappen van James Bond-achtige mannelijkheid voldoen. Een deel van deze mannen heeft behoefte aan verandering. Zij willen meer van zichzelf terugzien in Hollywoodfilms.”

“De definitie van mannelijkheid verandert in de 21ste eeuw en dat maakt privileges — zoals geld, seks en macht — die lange tijd aan (witte) mannen toebedeeld werden niet meer vanzelfsprekend."

Privileges

Ondanks de roep om verandering ontstond er veel commotie rondom het artikel van de Daily Mail. Veel mannen moeten er niet aan denken dat hun held opeens als vrouw op het doek verschijnt. "Zij willen vasthouden aan de idealen van klassieke mannelijkheid omdat zij hier profijt van hebben," stelt Leurs. “De definitie van mannelijkheid verandert in de 21ste eeuw en dat maakt privileges — zoals geld, seks en macht — die lange tijd aan (witte) mannen toebedeeld werden niet meer vanzelfsprekend. Mannen voelen angst als er aan hun ideaalbeeld wordt getornd.”

Koen Leurs

Koen Leurs is verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.