Is de burgerraad een oplossing voor het afnemende vertrouwen in de politiek?

© iStockphoto.com/Rklfoto
© iStockphoto.com/Rklfoto

Frankrijk en Duitsland experimenteren er al mee: burgerraden, waarbij door loting verkozen burgers met elkaar in gesprek gaan over actuele thema’s. Is het voor Nederland ook tijd om de burger constructief bij de politiek te betrekken? Dr. René Koekkoek (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) beschrijft in de Nederlandse Boekengids de beloftes en de valkuilen van burgerraden.

Dr. René Koekkoek
Dr. René Koekkoek

Dwarsdoorsnede van de bevolking

Hoewel het vertrouwen in de politiek in Nederland relatief hoog is, haken burgers die zichzelf niet meer terugzien in de politiek af. “Te veel burgers hebben het gevoel dat er niet naar hen wordt geluisterd,” stelt Koekkoek. Dit is waar een burgerraad voor verandering kan zorgen. Het is een instrument om de gewone burger de mogelijkheid te geven om deel te nemen aan de democratische besluitvorming. Met de juiste lotingmethoden vormt de burgerraad een dwarsdoorsnede van de bevolking.

Ingewikkelde beleidsdossiers

Hoe mooi zo’n burgerraad als dwarsdoorsnede ook mag klinken, er zijn ook verschillende valkuilen waarvoor moet worden opgepast. Zo is er de kwestie van ingewikkelde beleidsdossiers. Deze zijn voor professionele politici al bijna niet te doorgronden. Kan je dan wel van gewone burgers verwachten dat zij in enkele maanden tijd wel iets zinnigs kunnen zeggen? Koekkoek stelt als oplossing voor om burgerraden helder afgebakende beleidsvraagstukken te geven. Maar hoe bepaal je dan welke vraagstukken besproken moeten worden? Democratische innovaties als een burgerraad vergen een zekere mate van uitproberen, wat betekent dat niet alles in één keer zal lukken. Toch zou dat ons, als het aan Koekkoek ligt, niet moeten weerhouden van dergelijke innovaties: “Democratie is te belangrijk om over te laten aan gekozen politici.”