26 november 2019

Ingrid Robeyns op NU.nl over vermogensbelasting

© iStockphoto.com

Belastingen zijn er in overvloed, maar we weten niet altijd hoe ze precies werken. In de rubriek Jouw belastingcenten onderzoekt NU.nl verschillende soorten belastingen. Afgelopen week praatte prof. dr. Ingrid Robeyns (Filosofie en Religie) mee over het onderwerp vermogensbelasting.

Prof. dr. Ingrid Robeyns
Prof. dr. Ingrid Robeyns

(On)rechtvaardig

Vermogensbelasting wordt in Nederland alleen geheven op vermogens boven de 30.360 euro. Sommigen vinden dat onterecht: naar hun idee worden inkomens al belast en is een extra taks dus niet nodig. Robeyns bekijkt dit idee vanuit rechtvaardigheidsperspectief. Volgens haar gebruiken we bij het opbouwen van vermogen vrijwel altijd het werk, de kennis en de infrastructuur van anderen. "Als je het zo ziet, denk je misschien minder dat dit 'mijn verdiensten' zijn. Daarom denk ik dat je over extreem hoge fortuinen niet kan zeggen dat je het allemaal zelf hebt verdiend."

Bovengrens

Waarom is er eigenlijk behoefte aan een regeling die alleen de allerrijksten betreft? Robeyns: "Enige vorm van economische ongelijkheid kan je moreel rechtvaardigen: mensen die zich meer inspannen, creëren welvaart - ook voor anderen - en dat mag beloond worden. Maar er is een bepaalde bovengrens waarbij rijkdom schadelijk wordt." Zo kunnen extreem rijken bijvoorbeeld de democratie controleren. Vermogensbelasting is een manier om zulke machtsverschillen te kunnen voorkomen.