19 november 2019

Ingrid Robeyns bij NPO Radio 1 over welvaart en macht

© iStockphoto.com

Wanneer is iemand niet meer rijk, maar te rijk? Bestaat er eigenlijk zoiets als 'te rijk' zijn? "96,5% van de bevolking vindt dat er zo'n grens is," zegt prof. dr. Ingrid Robeyns (Filosofie en Religiewetenschap), die op 16 november te gast was bij dr Kelder en Co op NPO Radio 1 om over dit onderwerp te praten.

Prof. dr. Ingrid Robeyns
Prof. dr. Ingrid Robeyns

In de uitzending wordt een vergelijking gemaakt met Amerika, waar bekende figuren als Bernie Sanders en Elizabeth Warren zich uitspreken over het bestaan van een biljonairsklasse, dat zij als een probleem zien. "In Amerika zijn de superrijken erin geslaagd om heel erg te lobbyen voor regulering die bijvoorbeeld monopolies toelaat", zegt Robeyns. Dit soort regels zorgen in Amerika voor een groeiende kloof tussen arm en rijk, die ook in Nederland steeds groter wordt.

Toch wijst Robeyns niet alle vormen van ongelijkheid af: "Enige mate van ongelijkheid is én moreel rechtvaardig, én is denk ik goed voor de economie". Op welk vlak moet dan worden gezocht naar oplossingen voor de problemen die worden gesignaleerd? Robeyns: "Ik denk dat het belangrijk is om die discussie over rijkdom niet zuiver in termen van fiscaliteit en economie en groei te voeren, maar in termen van samenleving, sociale contracten en politiek."