23 augustus 2019

In Nederland wordt een aanslag eerder door een jihadist gepleegd

Prof. dr. Kees van den Bos. Foto: Ed van Rijswijk
Kees van den Bos

Prof. dr. Kees van den Bos (Psychologie) schreef op 10 augustus in het Reformatorisch Dagblad over de aanslag in El Paso. Deze aanslag was racisistisch en extreem-rechts gemotiveerd, blijkt uit het manifest van de dader. De schietparij roept de vraag op of een dergelijke aanslag ook in Nederland plaats kan vinden.

Rechts-extremisten in Nederland zijn meestal niet gewelddadig, meldde veiligheidsdienst AIVD onlangs in een rapport. Deze groep houdt het vaak bij agressief en opruiend taalgebruik (online) en een fascinatie voor wapens.

Lone wolf

Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen gevaar bestaat. Van den Bos onderkent het gevaar van een zogeheten lone wolf, de enkeling die op zijn zolderkamertje een aanslag voorbereidt. "Maar de kans dat het een jihadist is, is ruwweg twee keer zo groot dan het een extreem-rechts persoon betreft," stelt Van den Bos.

Kees van den Bos

Kees van den Bos is verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.