"In het spel van coalities is Meloni een uitmuntend strateeg"
Harald Hendrix in De Hofvijver
De verkiezingsoverwinning in Italië van de rechts-populistische Giorgia Meloni leidde tot bezorgdheid in de rest van Europa. Landen maakten zich zorgen over de stabiliteit van het land. Maar hoogleraar Italiaanse taal en cultuur Harald Hendrix ziet, zo schrijft hij in De Hofvijver, dat Meloni een stevig mandaat heeft in de volksvertegenwoordiging en dat ze op belangrijke dossiers het beleid van haar voorganger Mario Draghi voortzet.
Zes miljoen zwevende kiezers
De Italiaanse politiek wordt al jaren geplaagd door een gebrek aan vertrouwen, schrijft Hendrix. Hij wijst op de zes miljoen zwevende kiezers die, teleurgesteld in de politiek als ze zijn, bij elke verkiezing op luidruchtige populistische partijen stemmen, zoals Lega en de Vijfsterrenbeweging.
Regeringen met die partijen beloofden van alles, maar werden al snel ingehaald door de realiteit. Hendrix: "Dat leidt steevast tot een noodgreep, in de vorm van een niet gekozen regeringsploeg bestaande uit hoogst bekwame bestuurders zoals Mario Draghi – maar voor hem is hetzelfde trucje gedaan door Ciampi en Monti – die dan de boel op orde brengt."
Stevig mandaat
Bij de laatste verkiezingen schaarden de ontevreden kiezers zich massaal achter Meloni. Kan zij de negatieve spiraal doorbreken? Hendrix is gematigd positief. Op het terrein van economie en buitenlands beleid zet Meloni het beleid van haar voorganger Draghi voort. Ook beschikt ze, in tegenstelling tot vorige regeringen, over een stevig mandaat in het parlement.
Uitmuntend strateeg
Dat mandaat is het resultaat van de nieuwe kieswet, schrijft Hendrix. De partij die in een lijstverbinding met andere partijen de meeste stemmen krijgt, wint proportioneel een nog groter deel van de zetels in het parlement. "In dit spel van coalities heeft Giorgia Meloni zich een uitmuntend strateeg betoond, waardoor zij nu als premier stevig in het zadel is komen te zitten."