10 december 2019

Imar de Vries en Stefan van der Stigchel in de Volkskrant over appgroepen

© iStockphoto.com/rodrigobark
© iStockphoto.com/rodrigobark

Vorige week werd in de Volkskrant een artikel gepubliceerd over het fenomeen whatsappgroepen. Prof. dr. Stefan van der Stigchel (Sociale Wetenschappen) en dr. Imar de Vries (Media en performance) praatten mee.

Omgangsvormen

Hoewel de whatsappgroep toch al acht jaar bestaat, is nog steeds niet iedereen er even handig mee. Daarbij gaat het vooral over omgangsvormen: hoe balanceer je werk en privé in appgroepen die af en toe een mengvorm van de twee dreigen te worden? De Vries vindt deze worstelingen niet meer dan gewoon: volgens hem hoort bij elke nieuwe communicatietechniek een fase waarin gebruikers zoeken naar een norm. De appgroep bevindt zich op dit moment in deze fase, waarin er omgangsvormen ontstaan, maar niet altijd voor iedereen duidelijk zijn.

Een ander medium

Van der Stigchel ziet de werkgerelateerde appgroep liever zo snel mogelijk verdwijnen. "Vroeger was werk na kantoortijden gewoon klaar, nu gaat de informatiestroom constant door. Terwijl we uit onderzoek weten hoe belangrijk het is om pauze te nemen van je werk. Daardoor kun je je daarna ook weer beter concentreren." Moet digitale communicatie dan helemaal op de schop, terwijl het handig en soms zelfs onmisbaar is? Volgens Van der Stigchel is dat niet nodig: Whatsapp is er simpelweg het juiste medium niet voor. Er bestaan genoeg andere programma's aan met dezelfde functies, maar met meer ruimte voor de onbereikbaarheid die we zo hard nodig hebben.