12 juli 2019

Hoe nieuwe technologie over onze instituties heen walst

© iStockphoto.com/josefkubes

Prof. dr. José van Dijck schreef op 11 juli in het Financieel Dagblad over de overvaltactiek van grote techbedrijven als Google en Facebook.

Volgens Van Dijck is er een patroon te zien in de wijze waarop instituties steeds weer overvallen worden door techbedrijven: "Technologiebedrijven rollen de ene na de andere digitale innovatie uit over de samenleving, zonder zich veel rekenschap te geven van instituties of instanties die proberen het 'samen leven' op democratische wijze in goede banen te leiden. Het liefst ontwijken zij 'hinderlijke' regulering, maar als instituties in de weg staan, walsen ze er gewoon overheen. En wanneer de innovatie vervolgens uitmondt in chaos, klagen de techbedrijven over achterblijvende overheidsregulering."

Libra

"De volgende stoomwals kondigt zich alweer aan. De libra, de nieuwe cryptomunt die onder leiding van Facebook met een aantal partners wordt ontwikkeld, zou bijna klaar zijn. Met behulp van de app Calibra gaat Facebook de munteenheid via zijn sociale netwerken onder zijn twee miljard gebruikers verspreiden. De eerste betalingen in libra's worden verwacht in het voorjaar van 2020. Centrale banken en toezichthouders in de VS en het Verenigde Koninkrijk zijn net op de hoogte gesteld", stelt Van Dijck.

De instituties

De instituties zijn er niet voor niets, concludeert Van Dijck: "We hebben ze in het leven geroepen om democratische processen in goede banen te leiden en vertrouwen erop dat ze het welzijn en de gezondheid van burgers bewaken. Zij voeren dapper de strijd van de onafhankelijke burger tegen de grote krachten die de wereld willen beheersen volgens hun eigen inzichten. Misschien moeten toezichthouders en politici leren samen te anticiperen op dit soort overvaltactieken. Want als we zo doorgaan, zijn onze instituties over tien jaar voorgoed onzichtbaar."

Prof. dr. Jose van Dijck. Foto: Ed van Rijswijk

José van Dijck

José van Dijck is literatuurwetenschapper en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.