Hoe muziek kan helpen bij psychisch lijden

Susanna Bloem bij De Nacht van

Visueel kunstenaar Douwe Dijkstra maakte een video bij het project Tussentijd. Je hoort ‘Open’, een van Bloems afgeronde composities.

“Eén op de vier mensen heeft, zelf of in de directe omgeving, te maken met een vorm van psychisch leed.” Wetenschapshistoricus en -filosoof Susanna Bloem onderzoekt hoe muziek en gesprekken over tijdsbeleving kunnen worden ingezet bij therapie. In het NPO Radio 1-programma De Nacht van vertelt ze erover.

De depressie-epidemie

Voor vorig onderzoek heeft Bloem zich verdiept in de betekenis van het begrip tijdsbeleving, zoals die in de eerste helft van de vorige eeuw is geformuleerd door een aantal psychiaters. Zij onderscheidden de wereldtijd, kloktijd, beleefde tijd en menselijke tijd, legt Bloem uit. Als deze vier ‘tijdsvormen’ uit de pas lopen, is de kans er dat psychisch lijden ontstaat.

Nu wil ze met haar onderzoeksproject Tussentijd achterhalen of deze ideeën nog relevant zijn. “Het centrale probleem waarin mijn onderzoek zich begeeft, is iets wat je zou kunnen omschrijven met het begrip ‘drepressie-epidemie’”, zegt Bloem. Aan de hand van door haarzelf gecomponeerde muziek gaat ze het gesprek aan met patiënten. In de muziek staan tijd en tijdsbeleving centraal en horen we de vier ‘tijdsvormen’ terug.

Inzetten in de spreekkamers

Ook in het e-magazine GGZtotaal vertelt Bloem over haar huidige en voorgaande onderzoek. “Ik ben dit proces aan het ontwikkelen tot een methodiek die het mogelijk maakt om mijn composities in te zetten in de spreekkamers. Uiteindelijk willen we onderzoeken hoe dit kan werken in de reguliere psychiatrie.”