23 augustus 2019

Hoe moet het nu verder met de Italiaanse politiek?

Matteo Salvini
Matteo Salvini. Bron: Flickr/Radio Alfa

Matteo Salvini, leider van de rechts-nationalistische Lega, heeft de stekker uit de Italiaanse regering getrokken. Dr. Pepijn Corduwener (Politieke Geschiedenis) sprak in Nieuwsuur, en in verschillende kranten, over deze opvallende politieke zet. Hoe moet het nu verder met de Italiaanse politiek?

Salvini’s besluit is voor velen hét bewijs dat populisten niet kunnen regeren

"Salvini’s besluit is voor velen hét bewijs dat populisten niet kunnen regeren," stelt Corduwenaar. "Door juist nu de stekker uit de regering te trekken is Salvini weggelopen voor de begrotingsonderhandelingen met Brussel dit najaar. De enige conclusie: het populisme neemt geen verantwoordelijkheid, en dat zal het electoraat vroeg of laat ook inzien."

Politieke comeback

"In het parlement roken traditionele politici ondertussen hun kans. In het bijzonder voor oud-premier Matteo Renzi lag een unieke kans op een politieke comeback binnen handbereik. Binnen een week smeedde hij een coalitie tussen sociaaldemocraten en de Vijfsterrenbeweging om de agenda van de crisis te bepalen."

Terug bij af

Of deze samenwerking op de lange termijn iets oplost, is zeer de vraag, volgens Corduwener. "Een alliantie tussen de Vijfsterrenbeweging en de sociaaldemocraten biedt Salvini alle kansen om zijn Lega als enige echte anti-Brusselpartij te positioneren en de Vijfsterren te ontmaskeren als fake alternatief. Bovendien leidt verder bezuinigen en hervormen, zoals de sociaaldemocraten willen, tot een nog ontevredener electoraat en verdere steun voor de Lega. Zo lijkt Italië weer bij af."

Nederlaag van het populisme

"Wie die strijd in Rome gaat winnen, staat nog niet vast. Maar zolang de sociale onvrede in Italië niet wordt opgelost, vindt die links of rechts haar weg naar Rome, en daarna naar Brussel. Voor opluchting over de nederlaag van het populisme is het in elk geval te vroeg," sluit Corduwener af.