Hoe kijkt de recente Hollywoodfilm 'Archive' naar kunstmatige intelligentie?
Sven Nyholm in Inverse
Het is al decennia lang een hot topic in Hollywood: robots en kunstmatige intelligentie. De film Archive, uitgekomen in 2020 en nu te zien bij Amazon Prime, is de meest recente film die dit onderwerp aansnijdt. Universitair docent Filosofische ethiek Sven Nyholm vertelt hoe realistisch de representatie van kunstmatige intelligentie in de film precies is.
Gelijkwaardig
De film behandelt een hele reeks sci-fi onderwerpen, waaronder het uploaden van je bewustzijn naar een digitaal hiernamaals, maar het centrale uitgangspunt is de vraag: Kunnen we robots maken die echt 'gelijkwaardig' zijn aan de mens?
Volgens Nyholm is het aannemelijk dat mensen AI kunnen ontwikkelen die zich in een beperkt aantal situaties op dezelfde manier gedraagt, maar niet helemaal. "Als we een AI-technologie hebben zonder dierlijk of menselijk brein of zenuwstelsel, is het moeilijk voor te stellen hoe die gevoelens zou kunnen hebben die vergelijkbaar zijn met de gevoelens van dieren of die van ons", zegt Nyholm.
Realistisch
Ondanks alle aandacht die Hollywood besteedt aan films over robots die de mens evenaren of overtreffen, is dat niet iets waar veel onderzoekers op dit moment mee bezig zijn. "De meeste AI-onderzoekers werken aan veel beperktere onderwerpen," zegt Nyholm.
Wel voegt hij eraan toe dat onderzoekers af en toe sciencefiction scenario's bedenken om hun werk te inspireren. De focus op het evenaren van mensen is dus niet helemaal realistisch: "Het komt niet overeen met veel van het echte AI-onderzoek, maar het is wel een goed en boeiend verhaal voor een sciencefiction film," aldus Nyholm.