Hierom won Le Pen de presidentsverkiezingen in de overzeese Franse gebieden

Camille Creyghton bij NOS Met het Oog op Morgen

Marine Le Pen tijdens haar presidentiële campagne in 2017. Bron: Wikimedia/Jérémy-Günther-Heinz Jähnick (GFDL-1.2)
Marine Le Pen tijdens haar presidentiële campagne in 2017. Bron: Wikimedia/Jérémy-Günther-Heinz Jähnick (GFDL-1.2)

Waar zittend president Emmanuel Macron de verkiezingen uiteindelijk met 58,6 procent van de stemmen wist te winnen van medekandidaat Marine Le Pen, was de uitslag in de overzeese Franse gebieden juist het tegenovergestelde. Op de Franse Antillen, eilanden in de Indische Oceaan en Polynesië ging 58 procent van de stemmen naar Le Pen. Universitair docent Politieke geschiedenis Camille Creyghton duidt deze opvallende uitslag bij NOS Met het Oog op Morgen.

Ruraal Frankrijk

Creyghton vertelt dat de overzeese gebieden zijn te vergelijken met het Franse platteland, waar ook veel mensen op Le Pen hebben gestemd. “Het zijn vaak gebieden die zich genegeerd voelen, die zowel geografisch, politiek en economisch veraf liggen van de grote steden. Het zijn gebieden waar men zich eigenlijk in de steek gelaten voelt.” Net als in ruraal Frankrijk is het dus vaak een proteststem.

Vergelijkbare problemen

Beide gebieden kampen ook met vergelijkbare problemen, zoals het verlies aan koopkracht. “Het zijn over het algemeen vrij arme gebieden, dus het leven was al duur en het wordt alleen maar duurder op het moment”, legt Creyghton uit. “Het gaat op sommige plekken ook echt om gebrek aan mogelijkheden om vooruit te komen. Er is grote werkloosheid, grote jeugdwerkloosheid.”

Illegale migratie

Daarnaast hebben sommige overzeese gebieden te maken met drugsproblemen en illegale migratie, zegt Creyghton. “In de Franse Antillen bijvoorbeeld met migratie vanuit Suriname. En die migratie wordt door Le Pen op dezelfde manier geframed als de illegale migratie in Frankrijk zelf.”