20 mei 2019

Het succes van Game of Thrones en het gevreesde einde

Miljoenen mensen zitten deze dagen aan de buis gekluisterd: de laatste aflevering van Game of Thrones is te zien. RTL Nieuws en het Belgische Nieuwsblad spraken met mediawetenschapper Dan Hassler-Forest over het success van de fantasy-serie: "Het is een groot cultuurfenomeen geworden door de grootsheid, de filmische indruk. Het is heel anders dan de traditionele televisieseries."

Hassler-Forest stelt op RTL Nieuws dat de serie breekt met alle televisiewetten. Zo is het verhaal ingewikkeld en kan de kijker geen aflevering missen. Het is gemaakt voor de culturele elite die eigenlijk niet van televisiekijken houdt. De maker van de serie, het Amerikaanse HBO, heeft niet voor niets als slogan: 'It's not tv, it's HBO."

In het Nieuwsblad geeft Hassler-Forest aan dat de serie opviel door de atypische helden, zoals de dwerg Tyrion, het jonge meisje Arya en de eunuch Varys. "Dat was net één van de grote aantrekkingskrachten: dat afwijken van de norm”

De mediawetenschapper hoopt dat de bastaard Jon Snow niet de troon zal bestijgen. “Op zo'n einde lijken we nu wel af te stevenen. We keren terug naar de norm, waar de blanke mannelijke held centraal staat. In tegenstelling tot de verwachtingen die de makers ons zeven jaar lang voedden. Een gemiste kans: een te conventioneel einde voor een serie die altijd uitblonk in onconventionele keuzes."