Het karakter van politiek rechts in Italië is aan het veranderen

Giorgia Meloni. Bron: Wikimedia/Presidenza della Repubblica
Giorgia Meloni. Bron: Wikimedia/Presidenza della Repubblica

Vorige week waren er lokale verkiezingen in Italië, die gelden als graadmeter voor de landelijke verkiezingen van 2023. Maar ondanks het succes van centrumlinks in deze verkiezingen, is een overwinning in de toekomst nog niet gegarandeerd. Universitair Hoofddocent bij Politieke Geschiedenis Pepijn Corduwener vertelt bij radioprogramma Bureau Buitenland over Giorgia Meloni, de radicaal-rechtse politicus die het politieke landschap wel eens flink zou kunnen beïnvloeden.

De opkomst van Meloni

Binnen rechts is er op het moment vooral een machtsstrijd tussen Matteo Salvini, de partijleider van de rechtse partij Lega Nord, en Giorgia Meloni, de partijleider van de nationaal-conservatieve partij Broeders van Italië. “Salvini was eerst eigenlijk de koning op rechts,” aldus Corduwener. “Maar het afgelopen jaar heeft hij eigenlijk steeds meer terrein moeten prijsgeven aan Meloni.” Meloni valt als relatief jonge vrouw op in de Italiaanse politiek, die vooralsnog gedomineerd wordt door oudere mannen. Al als tiener werd zij politiek actief in de conservatieve, nationalistische hoek.

Het karakter van rechts

Salvini en Meloni verschillen qua inhoud van hun politieke agenda niet zo veel van elkaar, maar toch is er een verschuiving binnen rechts te zien. Dat heeft volgens Corduwener vooral te maken met een verschil in stijl. Meloni is volgens hem wat netter, zowel in woordgebruik als in uiterlijk, terwijl Salvini bekend staat als de man die met ontbloot bovenlichaam op het strand de DJ uithing. Een andere belangrijke reden voor de verschuiving is het ‘gat’ in rechts dat veroorzaakt is door het vertrek van Silvio Berlusconi. “Er is eigenlijk een voortdurende strijd: wat is het karakter van rechts in Italië?”