Het is tijd voor een alternatief digitaal platform

© iStockphoto.com/Blue Planet Studio
© iStockphoto.com/Blue Planet Studio

Google, Amazon, Facebook, Apple en Microsoft: deze zogenaamde Big Five hebben veel invloed op ons leven. Universiteitshoogleraar Media en digitale samenleving José van Dijck ontving recent de Spinozapremie, die zij zal inzetten voor onderzoek naar mogelijke oplossingen voor de grote invloed van de Big Five op ons leven. Bij Atlas vertelt zij over het alternatief online platform dat we volgens haar nodig hebben.

Publieke in plaats van commerciële waarden

Misschien denk je: Er zijn al zo veel platforms. Wordt het niet onnodig ingewikkeld met nog een platform erbij? Volgens Van Dijck gaat het niet zozeer om de noodzaak voor een extra platform, maar om een alternatief platform. “Een heel ander type platform dat gebaseerd is op hele andere waarden dan bijvoorbeeld Facebook, WhatsApp of Instagram.” Van Dijck licht dit verder toe op het YouTube-kanaal van NWO Wetenschap. “We zien steeds meer dat we via grote digitale platforms toegang krijgen tot publieke sectoren en publieke ruimtes.” Met de Spinozapremie wil Van Dijck zich richten op de vraag of we de digitale samenleving waarin we nu leven ook anders in kunnen richten: niet op basis van commerciële waarden, maar op basis van publieke waarden.

Toekomst van de digitale samenleving

Het geld van de premie wil Van Dijck investeren in jonge onderzoekers. Ook wil zij uiteindelijk investeren in publieke organisaties waarmee samen platformen ontwikkeld kunnen worden die alternatieven voor de Big Five kunnen bieden. “Hopelijk, in de toekomst, kunnen we onze digitale ruimtes inrichten op waarden als privacy, veiligheid, democratische controle en transparantie,” aldus Van Dijck. “In die digitale samenleving hoop ik dat de technologie niet alleen ons bepaalt, maar dat wij ook vooral de technologie medebepalen.”