Het coronabeleid is een ingewikkelde puzzel om op te lossen

College in coronatijd © iStockphoto.com/FatCamera
© iStockphoto.com/FatCamera

Basisscholen, middelbare scholen, kappers, winkels – steeds meer faciliteiten mogen weer open. Maar desondanks blijft de avondklok. Prof. dr. Ingrid Robeyns (Filosofie en Religiewetenschap) legt in de NRC uit dat het kiezen voor bepaalde coronamaatregelen door alle meespelende factoren een ingewikkeld proces is.

Prof. dr. Ingrid Robeyns
Prof. dr. Ingrid Robeyns

In kaart brengen

Robeyns creëert bij kwesties waarbij de overheid ingrijpt in de levens van mensen doorgaans een kaart. Hierbij neemt zij een thema, bijvoorbeeld het klimaatbeleid, en zet hier alle relevante waarden bij, waaronder kwaliteit van leven, duurzaamheid en rechtvaardigheid. “Op die manier kom je tot een structureel, afgewogen ethisch oordeel.” Maar waar het klimaatbeleid zich inmiddels vrij goed in kaart laat brengen, is een afwegingskader voor het coronabeleid een stuk moeilijker.

Veel onduidelijkheid

In de coronacrisis is zo veel onduidelijkheid dat het voor de overheid ingewikkeld is om te beslissen welke maatregelen wel of niet in stand gehouden moeten worden, zoals bijvoorbeeld de avondklok. Er zijn veel vragen die meedoen in zo’n afweging. “Wat is het precieze effect van de avondklok?” is de grootste van die vragen, en Robeyns vervolgt met een opsomming van verschillende factoren, zoals eenzaamheid, recht op goed onderwijs en economische gevolgen. “En wat zou het effect zijn als de maatregel níét was genomen?” Volgens haar heeft uiteindelijk niemand het hele overzicht, wat het lastig maakt om te bepalen of de overheid het goed doet of niet. Het is een “extreem ingewikkelde” puzzel, aldus Robeyns.

Meer informatie
Lees hier het NRC-artikel