9 september 2019

Het boerkaverbod verdeelt ook de moslimgemeenschap

© iStockphoto.com/Rklfoto
© iStockphoto.com/Rklfoto

Dr. Joas Wagemakers (Religiewetenschap) schreef in het Nederlands Dagblad over het onlangs ingevoerde boerkaverbod. In de discussie over het verbod blijft vaak onderbelicht waar het idee van islamitische gezichtsbedekking eigenlijk vandaan komt.

Dr. Joas Wagemaker
Dr. Joas Wagemaker

"Islamitische sluiers komen voort uit het idee van kuisheid, dat zowel voor mannen als vrouwen voorgeschreven is," meent Wagemakers. "Soera 24: 30-1 stelt dat moslimvrouwen onder andere sluiers moeten dragen en hun 'sieraad' niet mogen tonen. Volgens sommige geleerden duidt dit erop dat er een zekere scheiding moet zijn tussen niet-verwante mannen en vrouwen, om zo onkuisheid te voorkomen. Middelen als hoofddoeken en sluiers kunnen voor deze scheiding zorgen."

Fitna 

"Andere geleerden gaan echter verder," legt Wagemakers uit. "Zij omschrijven vrouwen als een bron van 'verleiding' (fitna) en daarom als een mogelijke aanleiding tot maatschappelijke onrust. Om die reden moeten zij zich (volledig) bedekken en zo weinig mogelijk aanstoot geven." 

Kritiek 

"Toch bekritiseren sommige geleerden deze gedachtegang. Zo wijzen zij erop dat soera 33 expliciet gericht is aan de vrouwen van de profeet Mohammed, niet aan vrouwen in het algemeen," concludeert Wagemakers.