Herstellen van rampen: toen en nu

Onderzoekster Henny Langeveld in Kruiningen (Zuid-Beveland) na de watersnoodramp van 1953. Bron: Wikimedia/Jan in 't Veld
Onderzoekster Henny Langeveld in Kruiningen (Zuid-Beveland) na de watersnoodramp van 1953. Bron: Wikimedia/Jan in 't Veld

Onlangs verscheen het boek Disasters and History, waarin zeven historici het effect van rampen op samenlevingen door de eeuwen heen onderzochten. Een van hen, dr. Jessica Dijkman (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis), vertelde aan EenVandaag hoe de geschiedenis ons leert dat een adequate reactie op de pandemie van levensbelang is.

Gelijkheid

"Wat je ziet bij rampen is dat mensen die het sowieso al het moeilijkst hebben in de samenleving, vaak harder geraakt worden," vertelt Dijkman. Het is belangrijk om extra aandacht aan deze groep te besteden en geen genoegen te nemen met een algemeen beleid. Dat is niet alleen belangrijk voor deze specifieke groep, maar ook voor de samenleving als geheel: uit het onderzoek bleek dat gebieden met minder ongelijkheid sneller herstelden van rampen.

Sociale cohesie

Naast gelijkheid is ook sociale cohesie een belangrijk wapen in de strijd tegen rampen. "Het voelt prettiger, maar het helpt ook om informatie en hulp te krijgen," legt Dijkman uit. Sociale netwerken maken het makkelijker voor mensen om zich te organiseren en iets te doen aan hun situatie. "Als we die moeilijker kunnen vinden moeten we daar weer moeite voor doen, want het loont echt."