6 september 2019

Gezichtsherkenningssoftware in voetbalstadions: "Het zijn geen Chinese toestanden hoor"

Gezichtherkenningssoftware © iStockphoto.com

Op 4 september schreef prof. dr. José van Dijck in het Financieel Dadblad over de wildgroei van gezichtsherkenning. Deze week is namelijk bekend geworden dat FC Den Bosch in zijn stadion gebruik gaat maken van camera's die zijn aangesloten op gezichtsherkenningssoftware.

"Zo kan men personen met een stadionverbod traceren," stelt Van Dijck. "Maar ook de gemoedstoestand van bezoekers inschatten en bijvoorbeeld snel ingrijpen bij agressie." Een woordvoerder van de club relativeerde de invoering van deze technologie: "Het zijn geen Chinese toestanden hoor [...] het stelt allemaal niet zo veel voor. Ajax, PSV, de grote clubs doen het ook allemaal."

Situatie in Nederland

Hoe zit het met Nederlands beleid op het gebied van gezichtsherkenning? "FC Den Bosch is niet de enige club die de technologie toepast," meent Van Dijck. "De nationale politie gebruikt gezichtsherkenning voor het opsporen van mogelijke criminelen. Lokale politiekorpsen doen proeven met real-time gezichtsherkenning om verdachten snel te kunnen opsporen."

"Maar misschien denken ze in Den Haag dat mogelijke problemen zich vanzelf oplossen als je Chinese toestanden eerst overal normaal laat worden."

Chinese toestanden

"Er zou tenminste op korte termijn duidelijkheid moeten komen onder welke voorwaarden en in welke situaties deze technologie wel en niet gebruikt mag worden. Maar misschien denken ze in Den Haag dat mogelijke problemen zich vanzelf oplossen als je Chinese toestanden eerst overal normaal laat worden," Concludeert Van Dijck.

Prof. dr. Jose van Dijck. Foto: Ed van Rijswijk

José van Dijck

José van Dijck is verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.