Geert Buelens in podcast over Woodstock

Gebaseerd op het boek De Jaren Zestig maakt Lies Steppe vanaf 17 juni vier uitzendingen met Prof. dr. Geert Buelens (Moderne en hedendaagse literatuur) rondom de muziek die een cruciale rol speelde in de revolutionaire jaren zestig. De afleveringen verschijnen op de Vlaamse radiozender Klara en zijn nadien als podcast te beluisteren. 

Prof. dr. Geert Buelens
Prof. dr. Geert Buelens

Beleef deze bijzondere rondreis vertrekkende vanuit Newport, via België en Afrika om te eindigen op het legendarische Woodstock festival.

Maandag 17 juni: aflevering 1: 'Newport'

Muziekfestivals bestaan al veel langer dan 'Woodstock'. In de Verenigde Staten werden al vanaf de jaren 1850 evenementen georganiseerd waar lokale muzikanten samenspeelden en -zongen, soms in wedstrijdverband. Na de Tweede Wereldoorlog werden onder meer in Parijs en Knokke jazzfestivals gehouden, maar echt legendarisch werd Newport. In deze exclusieve badstad in Rhode Island zette George Wein in opdracht van lokale weldoeners in 1954 een jazzfestival op, vijf jaar later gevolgd door een variant met vooral folk en wat vandaag Americana wordt genoemd - bluegrass, country, blues, maar ook volksmuziek met Mexicaanse of Joodse wortels. Dit was de plek waar, in 1959, een blootvoetse Joan Baez de harten veroverde en enkele jaren later ook haar af-en-aan-vriendje Bob Dylan. Dylan werd er gevierd als de profeet van zijn generatie, tot hij in 1965 met een luide, elektrische set en met sardonisch genot zijn reputatie aan flarden speelde. De controverse over wat zich die zomer in Newport afspeelde gaat nog altijd door.