12 november 2019

Geert Buelens bij Radio 1 over vijftig jaar "Turks Fruit"

Inleiding Turks Fruit (Nederlandse presentatie)

Op 6 november was prof. dr. Geert Buelens (Talen, Literatuur en Communicatie) te gast bij Radio 1 om te praten over de vijftigste verjaardag van Jan Wolkers' beroemde roman Turks Fruit.

Prof. dr. Geert Buelens
Prof. dr. Geert Buelens

Sommigen zullen zich het schandaal rond zowel de roman als de film die een paar jaar later verscheen nog kunnen herinneren. Buelens: "Waar het dan over gaat is de zeer onverbloemde verbeelding van seksualiteit, dat was op dat moment niet heel normaal, maar het begon wel steeds normaler te worden en in dat opzicht is Turks Fruit, zowel de roman als de film denk ik, een symbool geworden voor de seksuele revolutie uit die peroide."

Buelens denkt dat de roman vandaag de dag niet meer op dezelfde manier ontvangen en gezien zou kunnen worden als tijdens de seksuele revolutie die hij beschrijft, specifiek als het om man-vrouwverhoudingen gaat: "Als we daar vandaag op terugkijken, dan was het toch heel vaak de seksuele bevrijding van mannen en vrouwen die geacht werden mee te doen en zich dat te laten gebeuren." Waarom blijft het dan toch zo'n belangrijke klassieker? Volgens Buelens ligt het antwoord bij de symboliek van het boek als moment in de Nederlandse geschiedenis. "Een bepaald idee van vrijheid en onbekommerdheid [is] denk ik in heel veel geheugens gegrift en een van de redenen waarom dat boek tot vandaag die status heeft."