Geert Buelens bespreekt zijn dichtbundel "Ofwa"

Gedichtenbundel Ofwa van Geert Buelens

Deze week verscheen de dichtbundel Ofwa van prof. dr. Geert Buelens (Talen, Literatuur en Communicatie). Hij was te gast op de Belgische radiozenders Radio 1 en Klara om te vertellen over de thema's van sociale media en de klimaatcrisis in de bundel.

Onderdeel van het probleem

De gedichten van Buelens gaan over de problemen waar de mensheid vandaag de dag mee te kampen heeft, specifiek op sociale media en in de vorm van de klimaatcrisis. Hoewel ze niet bepaald vrolijk zijn, zijn ze volgens Buelens ook niet bedoeld om mensen alleen te bekritiseren. "Ik ben natuurlijk zelf ook een deel van het probleem," zegt hij op Radio 1. "Ik hoop dat het nuttig kan zijn om dat met zoveel woorden te zeggen, om het uit te spreken."

Prof. dr. Geert Buelens
Prof. dr. Geert Buelens

De klimaatcrisis in literatuur

Op dit moment geeft Buelens een mastercursus over de verbeelding van de klimaatcrisis in Nederlandse literatuur. Volgens Buelens verschijnen er de laatste jaren steeds meer boeken waarin de klimaatcrisis een rol speelt. Hij hoopt dat literatuur een rol kan spelen in zowel bewustwording van het probleem als uiting kan geven aan de stress en paniek die ermee gepaard gaat.

Het gevoel van de samenleving

"De boosheid in het titelgedicht "Ofwa" is niet alleen maar mijn boosheid, maar ook een boosheid die je in de samenleving ziet," vertelt Buelens op Klara. Sociale media zijn plekken waar mensen die boosheid kunnen uiten, maar eigenlijk groeit de boosheid daardoor juist. Die toon, van mensen die in hun eigen hoofd overweldigd worden door gevoelens van boosheid en onmacht, heeft Buelens geprobeerd te weergeven in zijn bundel. Zelf ziet hij hoop in de vele geëngageerde jonge mensen die op dit moment hun stem laten horen.