Gaat de PvdA bij de volgende verkiezingen weer winst boeken?

Tweede kamer © iStockphoto.com/dutchphotography
© iStockphoto.com/dutchphotography

Prof. dr. Duco Hellema (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) schreef een opiniestuk over de Partij van de Arbeid en de aankomende verkiezingen in de Volkskrant

Prof. dr. Duco Hellema
Prof. dr. Duco Hellema

"De tijdgeest is aan het veranderen. Het neoliberale tijdperk lijkt ten einde te lopen", meent Hellema. "Al voor de coronacrisis nam de kritiek op ‘de markt’ en ‘marktwerking’ toe, ook in de Haagse politiek." Door de coronacrisis is dit sentiment alleen maar toegenomen. 

Dominante rol overheid 

"Overheden en regeringen speelden in de afgelopen maanden een aanzienlijk dominantere rol dan in de voorafgaande decennia. Opeens wordt er niet meer bezuinigd; er worden miljarden in de economieën gepompt."

Wederopstand 

"Maar nu er een einde aan de dominantie van het neoliberalisme komt, lijkt dit hét moment voor een wederopstanding. Groeiende twijfel over marktwerking, de door velen onderstreepte noodzaak van een sterkere overheid, van bestrijding van ongelijkheid, meer economische sturing, grotere aandacht voor milieu en klimaat – deze omstandigheden vormen een unieke ‘window of opportunity’ voor een ambitieus sociaal-democratisch, of links-progressief programma. Misschien wel voor een nieuw Plan van de Arbeid", concludeert Hellema.