1 april 2019

Frank Hakemulder schreef mee aan onderzoek naar de impact van het boek

© iStockphoto.com

In opdracht van KVB Boekwerk voerden drie bureaus de afgelopen maanden onderzoek uit voor de studie 'De impact van het boek'. Dr. Frank Hakemulder (Media- en Cultuurwetenschappen) schreef voor onderzoeksbureau Blueyard mee aan een van de drie deelrapporten over de impact van het lezen van boeken op mens en maatschappij.

Dr. Frank Hakemulder
Dr. Frank Hakemulder

Vorige week woensdag 27 maart, tijdens de Boekenweek, werden de resultaten van een onderzoek naar de impact van het boek aangeboden aan Minister Van Engelshoven, van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Er was veel belangstelling in de pers voor het onderzoek, zowel de NRCTelegraafDagblad van het Noorden als Radio 5 besteedden aandacht aan de rapporten. De drie rapporten zijn te vinden op de site van KVB Boekwerk.

Het is altijd oppassen geblazen om niet de nuances en beperkingen uit het oog te verliezen. Zo is er echt wel meer te zeggen over de relatie tussen lezen en empathie dan nu in de kranten terecht komt. Maar als je al het onderzoek bij elkaar verzamelt, dan is dat toch echt overtuigend. Ik ben als literatuurwetenschapper natuurlijk blij met de aandacht voor dit soort onderzoek. Ook goed dat het meteen in de reacties op het rapport gekoppeld wordt aan het behoud van de vaste boekenprijs.
Dr. Frank Hakemulder
© iStockphoto.com

belangrijkste conclusies

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat lezers een positiever zelfbeeld hebben en competentere werknemers zijn. Daarnaast is gebleken dat lezen goed is voor de samenleving: lezers hebben minder vooroordelen en kijken meer om naar de ander. Ook vergroten boekhandels de leesbaarheid in de buurt, profiteren andere winkels van de iconische en culturele status van de boekhandel en is de toegevoegde waarde van het boekenvak aan de Nederlandse economie zo'n kwart miljard, met een omzet van een half miljard.  

frank hakemulder

Onlangs werd Frank Hakemulder verwelkomd als (parttime) hoogleraar aan het Reading Center in Stavanger (Noorwegen). Zijn lezing Stillness in Reading, deels gebaseerd op de bevindingen van het rapport, is hier beschikbaar.