“Film wordt in de culturele pikorde vaak hoger gezien dan games.” Onterecht, zegt René Glas

René Glas in NOS De Dag

Persoon die met meerdere beelschermen aan het gamen is. Foto: Florian Olivo, via Unsplash

De BAFTA Games Awards zijn afgelopen maand voor de negentiende keer uitgereikt. De prijzen staan ook wel bekend als de Oscars van de games en zijn de meest prestigieuze prijzen in de game-industrie. Wat zegt zo’n awardshow over de staat van de industrie? NOS De Dag sprak met gamewetenschapper René Glas over deze vraag.

Aandacht

De aandacht die games in de media krijgen verschilt erg van de aandacht die wordt gegeven aan andere media, zoals film of literatuur. “Film wordt in de culturele pikorde vaak hoger gezien dan games”, vertelt Glas. “Hoe groot deze awardshow ook is, hoeveel geld er ook aan de industrie wordt verdiend, het wordt toch wel gezien als een niche.”

Games zijn absoluut ook cultuur, stelt Glas. “Sommige van de games die hier genomineerd zijn, zijn een stuk interessanter, esthetisch en verhalend gezien, dan het gros van de films dat in de bioscoop draait.” Ook doen games op financieel gebied niet onder aan andere media. Glas noemt bijvoorbeeld Elden Ring, een van de genomineerden in de categorie Best Game. In deze game bevecht je allerlei monsters in een enorme wereld. De game is twintig miljoen keer verkocht en heeft meer opgebracht dan een aantal blockbusters dat het afgelopen jaar verscheen.

Diversiteit

De diversiteit van de genomineerde games is gigantisch. Er zijn veel verschillen te vinden qua genre, omvang en uitvoering. Zo bevinden zich tussen de genomineerden games waar je zeker honderd uur in moet stoppen, zoals Elden Ring, maar ook simpele kaartspellen voor op de telefoon.

De lijst genomineerden is een heel mooie dwarsdoorsnede van de industrie, stelt Glas. “Er zijn niet alleen maar grote blockbustertitels genomineerd, maar ook hele kleine titels. De zichtbaarheid van dat soort games in awardshows is denk ik heel gezond, want het wijst naar diversiteit. Het laat een heel breed palet zien van de games die gemaakt worden.”

Meer informatie
Luister NOS De Dag terug