Europa nu voorbeeld voor VS

© iStockphoto.com/PromesaArtStudio
© iStockphoto.com/PromesaArtStudio

Na de Tweede Wereldoorlog hielpen de Verenigde Staten van Amerika Europa er langzaam maar zeker weer bovenop. Prof. dr. Jaap Verheul (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) vertelt in het Reformatorisch Dagblad hoe de rollen door de jaren heen zijn omgedraaid.

Jaap Verheul
Prof. dr. Jaap Verheul

De VS als voorbeeld

De Marshallhulp bestond niet alleen uit een hoop geld, maar creëerde ook een situatie waarin de VS probeerden bepaalde Amerikaanse waarden aan Europa over te dragen. Zo wilde Amerika dat Europese landen meer zouden gaan samenwerken. "Dat is ook gebeurd. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de Marshallhulp de basis heeft gelegd voor de Europese Unie," aldus Verheul. Ook op het gebied van economische vernieuwingen en de consumentenmaatschappij golden de VS als voorbeeld.

Internationale samenwerking

De afgelopen vier jaar werd Europa vanuit de VS juist als concurrent beschouwd. Verheul: "Die verandering is echt niet alleen in het Trump-tijdperk gekomen, die is al veel langer gaande". Met de benoeming van Biden zullen de VS waarschijnlijk weer meer met Europa gaan samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatverandering. "Het Europese voorbeeld is daarbij welkom," zegt Verheul.