"Er moet een daadwerkelijke verandering komen in de manier waarop men belegt"

Johan Schot bij RTV Utrecht

Groen beleggen wordt steeds gangbaarder. Veel mensen willen niet dat hun geld bijdraagt aan de klimaatverandering, maar juist helpt deze te verminderen. Hoogleraar Global History and Sustainability Transitions Johan Schot sprak met RTV Utrecht over zijn recente onderzoek naar de beste manier om groen te beleggen.

Filosofie over groen beleggen

Het onderzoek van Schot is niet zozeer een stappenplan voor aanstaande beleggers, maar een nieuwe filosofie over beleggen an sich. Traditioneel gezien wordt er door de rijken namelijk vooral belegd in vervuilende bedrijven en organisaties.

"Vanuit een historische blik hebben we gekeken hoe de huidige maatschappij is ontstaan, en welke systemen die maatschappij dragen", vertelt Johan Schot. Denk hierbij bijvoorbeeld aan energiewinning, voedingsproductie en mobiliteit. "Die systemen hebben ons heel veel welvaart gebracht, maar zijn nu de bron van het probleem."

Duurzaam beleggen is de toekomst

De vervuilende systemen zorgen op dit moment echter nog steeds voor het hoogste financiële rendement. Daarom is er volgens Schot een echte verandering nodig in het denken van beleggers. Het rendement van duurzaam beleggen staat misschien niet meteen op je rekening, maar op de lange termijn is het wel degelijk de beste keuze, zegt hij.

"Een bepaald type bedrijven heeft simpelweg geen toekomst", legt Schot uit. "De fossiele industrie wordt straks echt fossiel." Daarom moedigt hij aan tot een wezenlijke verandering in de manier van beleggen die uiteindelijk winstgevend is voor de mens én de planeet.