Elisabetta Manunza in Vrij Nederland over netwerkcorruptie

© iStockphoto.com/gremlin

"Hoezo inspraak? In de praktijk staat de burger vaak buitenspel", kopt Vrij Nederland in een artikel op 29 januari 2022. Het blad schrijft over "typisch Nederlandse netwerkcorruptie", aldus experts. De informele processen en lobby die in Nederland een grote rol spelen en de democratie kwetsbaar maken. Eén van de experts die Vrij Nederland aan het woord laat, is Prof. Elisabetta Manunza, hoogleraar Aanbestedingsrecht aan de Universiteit Utrecht.

Ze vertelt onder meer:  "Ik werkte mee aan het onderzoek naar Jos van Rey. (...) Het is juridisch ingewikkeld. Onze perceptie van wat niet mag en wat niet rechtvaardig lijkt, komt vaak niet overeen met wat volgens de wet ook echt onrechtmatig is. Dat is het grijze gebied waarin men zich beweegt."

De voorbeelden maken duidelijk dat er wat moet gebeuren, zegt ze. ‘Een gemeente die de stichting achter een blijf-van-mijn-lijfhuis een miljoen euro door de neus boort door het de organisatie onmogelijk te maken om zelf aan een ontwikkelaar te verkopen door te dreigen met het monopolie om het bestemmingsplan aan te passen. Dat is toch pervers? Dan ben ik als Italiaanse tweeduizend kilometer naar het noorden verhuisd, en dan kom je dit tegen."

Lees het hele artikel op de site van Vrij Nederland