Eleni Braat over de Griekse inlichtingendienst op Movement Radio

Parthenon op de Akropolis in Athene, Griekenland © iStockphoto.com/anyaivanova
© iStockphoto.com/anyaivanova

In een uitzending van The Archipelago van het internationale online radio station Movement Radio vertelt universitair hoofddocent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Eleni Braat over haar onderzoek naar de Griekse inlichtingendienst.

De Griekse centrale Inlichtingendienst KYP heeft een turbulente geschiedenis: KYP werd opgericht in 1953 en was bijna volledig gewijd aan anticommunistische activiteiten. In 1967 werd de dienst geheel overgenomen door de militaire dictatuur, en toen de democratie in 1974 was hersteld, werd het door de opeenvolgende regeringen en het publiek behandeld als een corrupt overblijfsel van de zevenjarige junta van Griekenland en de politieke misstanden die daaraan voorafgingen. De herstructurering van de Inlichtingendienst in 1986 brachten slechts gedeeltelijk verandering in haar imago.

Lange autoritaire schaduw

In The Archipelago vertelt Eleni Braat over de lange autoritaire schaduw die over de Griekse inlichtingendienst is geworpen, het gebrek aan historisch onderzoek naar een dienst die de naoorlogse politiek van Griekenland heeft bepaald, en de onwil van de Inlichtingendienst om in vergelijking met andere inlichtingendiensten over de hele wereld de archieven open te stellen die informatie kunnen geven over haar verleden en functie.

Eleni Braat

Dr. Eleni Braat. Foto: Joost Berkhout
Dr. Eleni Braat

Eleni Braat is universitair hoofddocent Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen, met als specialisatie de geschiedenis van inlichtingendiensten. Na haar werk als huishistoricus van de Nederlandse Inlichtingendienst, doet ze sinds 2019 als gasthoogleraar aan de Universiteit van Athene onderzoek naar de tot nu toe onvertelde geschiedenis van de Griekse Inlichtingendienst.

Beluister hier de hele uitzending (in het Engels)