12 november 2019

Eleni Braat op Scientias.nl over de val van de Berlijnse Muur

Val van de Berlijnse Muur (1989)
Val van de Berlijnse Muur (1989)

Op 9 november verscheen op Scientias.nl een interview met dr. Eleni Braat (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) over de nog altijd merkbare gevolgen van de val van de Berlijnse Muur.

Dr. Eleni Braat

De oprichting van de Berlijnse Muur was het gevolg van grote verschillen tussen Oost- en West-Berlijn, nadat de stad bezet en verdeeld was door de 'winnaars' van de Tweede Wereldoorlog. "Voor veel mensen in het oostelijke deel van Duitsland was het westen heel aantrekkelijk en tussen 1945 en 1961 emigreerden veel (ook met name hoogopgeleide) mensen – veelal via Berlijn – vanuit Oost-Duitsland naar het westen. Dat was pijnlijk voor de DDR. En om een verdere leegloop te voorkomen, werd in 1961 – als een soort wanhoopsdaad – de Berlijnse Muur opgericht.”

Na 28 zware jaren kon deze scheiding niet langer worden volgehouden: de Muur viel. Het westen achtte zichzelf de grote winnaar, voormalige Oostbloklanden begonnen zich in te richten naar westers model en het optimisme dat na 1989 in Europa heerste leek eindeloos. In een speciale uitgave van de Clingendael Spectator stellen Braat en haar collega Pepijn Corduwener echter dat de arrogantie van het westen ervoor zorgde dat leiders “de kans hebben laten liggen om juist toen de West-Europese democratie tegen het licht te houden”. Inmiddels komen we er langzaam maar zeker achter dat de val van de Muur geen westerse overwinning was, maar deels verantwoordelijk voor de problemen die Europa vandaag de dag nog bezighouden.