26 juli 2019

Een vrouw of zwarte man als superheld werkt

Black Panther

Dr. Dan Hassler-Forest (Media en performance) sprak bij RTL Nieuws over de strip- en filmproducent Marvel. Marvel zet steeds meer in op diversiteit. Hiermee vervolgt de stripuitgever de koers die ze sinds 2018 met Black Panther hebben ingezet.

"Black Panther is het omslagmoment geweest", stelt Hassler-Forest. "Tot dan toe waren de films volledig gericht op witte mannen, in Black Panther spelen grotendeels zwarte acteurs, de crew is voor een groot deel zwart en de film speelt zich af in Afrika. Het is ook voor het eerst dat vrouwen een leidende rol hebben in plaats van een ondersteunende."

Commercieel succes

De film was ongekend populair. "Black Panther was een kaskraker", zegt Hassler-Forest. "Captain Marvel, met een vrouw in de hoofdrol, ging daar nog eens overheen. Het is dus niet alleen van maatschappelijke relevantie wat Marvel doet, het is ook een commercieel succes."

Dan Hassler-Forest

Dr. Dan Hassler-Forest. Foto: Ed van Rijswijk

Dan Hassler-Forest is mediawetenschapper en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.

Marvel Studios' Black Panther - Official Trailer