2 september 2019

Duco Hellema in Trouw over de verruwing van de diplomatie

© iStockphoto.com

Wereldleiders halen steeds feller en ongenuanceerder naar elkaar uit. Hoe kan dat? Prof. dr. Duco Hellema (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) vertelt erover in Trouw.

Prof. dr. Duco Hellema
Prof. dr. Duco Hellema

Diplomatie gaat nog altijd samen met het beeld van genuanceerde gesprekken in een keurige setting. De laatste jaren is dat beeld echter veranderd, mede door het optreden van Trump en Bolsonaro. “De diplomatieke verhoudingen zijn zeker grover geworden”, aldus Hellema in Trouw. Volgens hem werkt Twitter dergelijk gedrag in de hand. Op sociale media gaat het er vaak grover aan toe dan in bijvoorbeeld internationale bijeenkomsten. 

verharding diplomatie

Hoe kan het dat de diplomatie verhard? “Het is machogedrag, vooral van rechts-populistische leiders”, aldus Hellema. “En dat past in deze tijd. Als je het vergelijkt met de jaren negentig: toen leefden we in een beschaafde orde, met een vrije economie. Het is anders gelopen dan we toen verwachtten, de ontwikkeling in de richting van een multilaterale, geordende wereld is er niet gekomen.”