"Door de discussie over Zwarte Piet is er een breder bewustzijn over racisme ontstaan"

Sinterklaas en Zwarte Piet © iStockphoto.com/RobertHoetink

Prof. dr. Geert Buelens (Moderne en hedendaagse literatuur) schrijft in Het Parool over de overeenkomsten en verschillen tussen verschillende protestbewegingen.

Prof. dr. Geert Buelens

“De opstand in de zwarte getto’s in de Verenigde Staten in de jaren zestig was vooral het werk van de arbeiders­klasse en veel studentenprotest rond mei 1968 was een wittemiddenklassenstrijd. In de huidige ­antiracisme- en discriminatiestrijd lijken die groepen voor het eerst op deze schaal samen te komen.”

Zwarte Piet

Buelens meent dat de discussie over Zwarte Piet ervoor heeft gezorgd dat de anti-racisme beweging nu ook in Nederland aanslaat. “Dat was aanvankelijk een luide, maar in omvang tamelijk bescheiden groep mensen. Maar door de discussie over Zwarte Piet is er wel een breder bewustzijn over racisme ontstaan.”