Door de coronacrisis wordt de kloof tussen arm en rijk weer groter

Arm en rijk © iStockphoto.com

Prof. dr. Bas van Bavel (Economische en Sociale Geschiedenis) schrijft in Trouw over de economische gevolgen van de pandemie. 

Prof. dr. Bas van Bavel. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Bas van Bavel. Foto: Ed van Rijswijk

"De coronacrisis zal de sociaal-economische ongelijkheid in de samenleving vergroten, zoals de financiële crisis van 2008 heeft gedaan", stelt Van Bavel. "De uitkomst van de crisis hangt af van twee factoren: de welvaartsverdeling vóór de crisis, en de politieke machtsverhoudingen tijdens en ná de crisis."

Welvaartsverschillen

"Kijkend naar die factoren ziet het er in deze coronacrisis niet goed uit", zegt Van Bavel. "Op de financiële crisis van 2008 is geen nivellerende correctie gekomen; die crisis heeft de welvaartsverschillen vergroot. En die zijn sindsdien alleen maar groter geworden, niet alleen in Nederland maar wereldwijd."

Mondiaal niveau 

“Er komt nu misschien een lichte deglobalisering, maar die trend naar schaalvergroting zet door. Intussen zie je dat landen allemaal voor zich antwoorden willen vinden op deze schok. Dat is een misvatting. We zullen antwoorden moeten zoeken op mondiaal niveau.”