Digitaal streamen maakt muzieknummers steeds korter

Muziek streamen © iStockphoto.com/martin-dm
Muziek streamen © iStockphoto.com/martin-dm

Door het streamen van muziek zijn de intro’s van popmuziek in de afgelopen veertig jaar steeds korter geworden. Sara Lambrecht (Muziekwetenschap) vertelt in het AD waarom popmuziek door de opkomst van digitaal streamen aan het veranderen is.

Langere nummers door meer opslag

In de 20e eeuw werden de opslagmogelijkheden van muziek, met langspeelplaten, cassettebandjes en cd’s, steeds langer. Artiesten kregen hierdoor meer ruimte om met hun muziek te experimenteren en maakten steeds langere nummers. Ook werden albums steeds belangrijker. “Nummers werden gebundeld en maakten deel uit van een groter verhaal. Iets wat zich ontwikkelt van de eerste tot de laatste track,” vertelt Lambrecht. Maar met de opkomst van digitaal streamen in de 21e eeuw is deze trend aan het veranderen.

Kort, korter, kortst

Spotify © iStockphoto.com/stockcam
Spotify © iStockphoto.com/stockcam

Dankzij streamingsdiensten als Spotify kunnen luisteraars voor een klein bedrag per maand een gigantische hoeveelheid muziek tot zich nemen. Mensen nemen minder vaak de tijd voor een heel album en als een nummer niet bevalt, slaan ze het over. Het individuele nummer wordt steeds belangrijker. Ook heeft de manier waarop artiesten door Spotify betaald worden invloed op de opbouw van een nummer. De streamingsdienst betaalt een artiest pas als de luisteraar minstens dertig seconden van een nummer heeft geluisterd. “Dit heeft tot gevolg dat de opbouw van liedjes aan het veranderen is. Vroeger begon men met een rustig intro, dan een couplet en dan het refrein, nu zie je dat steeds meer artiesten hun nummers direct beginnen met een stukje uit het refrein.”

Meer informatie
Lees hier het AD-artikel