28 januari 2020

De Weimarrepubliek in een nieuw licht

Babylon Berlin - Staffel 3 - Official Trailer - Sky Show [HD]

De release van het derde seizoen van Babylon Berlin nadert. Deze historische thrillerserie neemt de kijker mee in de wereld van de Weimarrepubliek. Dr. Jochen Hung (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) werd door de Daily Express geïnterviewd over de serie die geschiedenis afbeeldt.

Dr. Jochen Hung
Dr. Jochen Hung

Dans op de vulkaan

Het derde seizoen van Babylon Berlin beslaat de periode voor de opkomst van het nazisme in de jaren dertig in Duitsland. Deze periode wordt meestal afgeschilderd als een onvermijdelijke weg naar een nazi-regime. "Hier komt het beeld van de decadentie vandaan: het idee dat Weimar een 'dans op de vulkaan' was, toen de mensen de hele nacht door dansten, zonder rekening te houden met de politieke storm die op de achtergrond broeide", zegt Hung. Dit beeld klopt echter niet met de werkelijkheid.

De moderne samenleving

Babylon Berlin verbeeldt het nazisme dat langzaam maar zeker groeit in de achtergrond. Volgens Hung maakt dit de serie relevant voor een modern publiek: "Het interessante is dat het nazi-regime uit deze samenleving is gegroeid en er niet per se tegenin gaat. De nazi-dictatuur was slechts een mogelijk eindresultaat van deze veranderende moderne samenleving - en dit betekent dat het een potentieel is dat inherent is aan elke moderne samenleving". De vele mogelijkheden die de Weimarrepubliek in zich droeg maakt het zo'n fascinerende periode.