20 mei 2019

De News Feed- functie van Facebook heeft de ecologische balans van nieuws en informatie grondig verstoord

© iStockphoto.com

Op 15 mei schreef prof. dr. José van Dijck (Media- en Cultuurwetenschappen) in het Financieel Dagblad over de News Feed- functie van Facebook.

Van Dijk: "Vorige maand kondigde Facebook de introductie van een aparte 'nieuwssectie' aan. Facebook-algoritmes en -medewerkers gaan 'artikelen van hoge kwaliteit' selecteren die gebruikers zonder meer kunnen vertrouwen. Chris Hughes, medeoprichter van Facebook die het bedrijf in 2007 verliet, stelde afgelopen week in de New York Times dat Facebook-functie News Feed de ecologische balans van nieuws en informatie grondig heeft verstoord, met grote gevolgen voor democratische rechtstaten."

Context collapse

"Facebook heeft het afgelopen decennium substantieel bijgedragen aan een van de grootste problemen van deze tijd: 'context collapse', waarbij verschillende contexten door elkaar heen gaan lopen en in elkaar grijpen. Door eerst nieuwsartikelen te ontbundelen en dan te herbundelen ondermijnt Facebook de vertrouwensrelatie tussen producenten en consumenten van nieuws", stelt Van Dijk.

José van Dijck

Prof. dr. Jose van Dijck. Foto: Ed van Rijswijk

José van Dijck is literatuurwetenschapper en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.