19 juni 2019

Hydroloog Niko Wanders over de onstuimige buien van de afgelopen week:

'De natuur heeft geen oppervlaktewater nodig, maar grondwater'

Afgelopen week verscheen hydroloog en UYA-lid Niko Wanders meerdere keren in de media om te praten over de problemen van de droogte en het dalende grondwaterpeil. 

Ondanks de hevige regenval deze week is het tekort aan water dat vorige zomer ontstaan is nog niet opgevuld. “Het probleem zit nu vooral in de bodem," zegt Wanders in Trouw, "het grondwater is te laag, en nog lang niet bijgevuld." Dit komt doordat het grootste deel van de regenval meteen terechtkomt in het riool en de rivieren. Door de droogte van de grond spoelt het water af in plaats van dat het wordt opgenomen. Pas in het najaar kan door de langdurige regen het grondwatertekort worden ingehaald, aldus Wanders in RTV Utrecht

Droogte langs de Rijn

Oplossingen

In de podcast van BNR Nieuwsradio zegt Wanders dat duurzame oplossingen nog ontbreken. Zo is het kunstmatig verhogen van het grondwaterpeil een te langzaam proces en is het zelf opvangen van regenwater door huishoudens helemaal niet rendabel. Enkele potentiële oplossingen zijn het aanleggen van kleine dammetjes in de rivieren en het graven van grote putten zodat het regenwater niet kan afspoelen. De uiteindelijke daling van het grondwaterpeil zal, volgens Wanders, afhangen van het beleid dat gevoerd gaat worden.